You Are Reading

0

Ikhlas lah!

apis 31 March 2012
Ikhlas... rahsia Allah


Assalamualaikum...

Kerjaya guru sebenarnya tidak terhad kepada sistem pengajaran dan pembelajaran sahaja malah terpaksa berdepan dengan pelbagai kerenah dan ragam pelajarnya. Begitu lah juga kisah yang berlaku kepada seorang guru ini. "Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya" mungkin gambaran yang sesuai diberikan kepada situasi guru ini. Terpaksa melayani kerenah pelajarnya di dalam mahupun luar persekolahan. Siangnya mengajar dengan penuh semangat dan komited, dan mungkin malamnya difikirkannya boleh digunakan untuk cas balik tenaga yang berkurang, tetapi telahan itu tidak semestinya boleh berlaku. Al maklum lah cikgu ini juga merupakan seorang warden asrama di sekolah tersebut.

Suatu hari, cikgu ini didatangi oleh pelajarnya untuk meminta dibelikan tiket bas atau keretapi untuk pulang pada hujung minggu. Suatu hari juga, cikgu ini didatangi oleh sekumpulan pelajar yang memaklumkan rakan mereka sakit dan meracau di asrama. Suatu hari juga, cikgu ini didatangi juga dengan sekumpulan pelajar tetapi kali ini untuk memintanya mengajarkan subjek sains pada sebelah malam di rumahnya. Suatu hari juga, cikgu ini menerima arahan supaya menjadi guru pengiring untuk pertandingan sekolah oleh pihak pengurusan sekolahnya. Suatu hari juga,.. berapa banyak suatu hari daa.. hehe.. tapi tak kisah lah.. nak jugak tulis suatu hari ni.. hehe.. suatu hari juga, cikgu ini menerima arahan oleh pihak pengurusan sekolah supaya setel kan semua dokumen-dokumen dalam masa singkat.

Semua perkara yang dilakukan olehnya di atas ini, tiada bayaran, tiada tuntutan mileage atau duit minyak kereta atau dijanjikan material yang lain. Kadang-kadang ada sekelumit rasa memberontak, tidak puas hati dalam dirinya kerana masa, wang dan tenaganya tidak dibalas dengan setimpal. Kalau nak diikutkan, gajinya pun tidaklah sebesar dengan apa yang dilakukan ini. Dia kadang-kadang mengeluh, kadang-kadang sampai menangis kerana mengenangkan apa yang terpaksa dilalui ini. Namun, dia segera menepis semua itu dan mengingati satu perkataan ini. Perkataan apa itu? IKHLAS. Ya, IKHLAS.. Lantas dia segera teringat satu hadis qudsi di bawah:

"Ikhlas adalah satu rahsia dalam rahsia-rahsiaKu. Aku titiskan ia dalam hati hamba-hambaKu yang Aku kasihi"
(Riwayat Abu Hassan Al Basri)

Mahu tidak mahu, perkara yang disebutkan di atas ini terpaksa jua dibuat dan dilaksanakan. Dia tidak mahu perkara yang dibuatnya yang mana tidak berbayar tadi, sia-sia saja di sisi Allah. Dia tidak mahu perkara yang diajarkan kepada pelajarnya dengan tanpa apa-apa bayaran di luar waktu persekolahan itu menjadi sia-sia. Lantas dia berniat untuk ikhlaskan dan redha dengan apa yang dilaksanakannya. Kerana dia percaya, Allah akan mengurniakan kepadanya sesuatu yang dikehendakinya pada masa hadapan yang mungkin dia sendiri tidak pernah terlintas dalam hatinya sebelum ini. Sesuatu yang lebih baik dan bermakna disebabkan hanya kerana dia IKHLAS. Yang pastinya ganjaran pahala akan diperolehi jika dia benar-benar ikhlas kerana Allah.

Perumpamaan di bawah ini cukup cantik dan menarik sekali untuk kita amati.

"Ikhlas itu ibarat seekor semut hitam yang berjalan di atas batu yang hitam pada malam yang sangat gelap. Ianya wujud tetapi sukar dilihat"

0 Ulasan..:

 
Copyright 2010 Dengan NafasMu