You Are Reading

2

Solat Berjemaah Jom!

apis 19 October 2009





Baru2 ni pada suatu petang…

"Bro, jom p Angsana, nk bli buku lah kat sane", kata seorang sahabat mengajak.

”Emm, bleh jugak, aku pun nak bli buku jugak ni..skarang la jom..” aku respon dengan baik.

Sepanjang perjalanan, azan Zohor berkumandang. Dalam hati aku terbit rasa terkilan sebab dah terlepas peluang solat berjemaah.

”Ah, takpe lah skali skala je ni tinggal”, bisik hatiku.. Lantas dengan tibe2 aku teringat satu ayat yang bermaksud:

"Dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk."
(Baqarah: ayat 43)


Lantas aku bertekad mcm2 mana pun tetap nak solat jemaah jugak nanti.

Sampai je, aku dan sahabat aku ni bergegas mencari surau. Sambil menunggu sahabat aku mengambil wuduk, aku terpikir ngan sape nak jemaah ni. Masing2 solat sorang2 je ni.. Mataku tertumpu pada seorang yang baya atuk aku yang baru je angkat takbir kat depan.

”Emm, klau test power pak cik ni jadi imam pun best ni”, sengaja aku tengok2 orang yang paling ’veteran’.

Aku kemudiannya pergi ke depan dan sentuh bahu die tanda nak solat jemaah. Lepas tu sahabat aku yang tadi datang join dan kemudian makin ramai..makin ramai..sampai penuh satu saf.

Die mengimani dengan baik sekali, tersusun dan tertib..gayanya macam imam kat surau kampung aku..

Selesai je solat, baca doa semua,salam2 semua, pak cik tu berpaling pada aku dengan berkata, ” Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi...”

” Alamak, die nak bagi tazkirah ke?”, aku terkasima sebentar..hehe..

”Terima kasih lah jemaah dengan atuk ye..benda ni klau ade sorang yang buat, adalah yang ngikutnye..Terima kasih banyak2..terima kasih ye..”, sambung pak cik yang sempat meng’introduce’kan dirinya yang berasal dari nogori ni..

Aku dan sahabat aku mengangguk2 tanda faham dengan apa yang cuba di maksudkan nya..

Solat berjemaah adalah lambang kekuatan dan keutuhan kesatuan umat Islam. Tanda kelemahan kesatuan umat Islam serta malapnya keimanan mereka adalah bila mereka meninggalkan solat secara berjemaah.

Sebetulnya, memang susah nak maintain benda ni klau tak sama2 buat. Tambah lagi susah jika ada orang yang tak tahu kelebihan solat berjemaah seperti apa yang disabdakan oleh Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan dua puluh tujuh kali ganda pahala” (Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)

2 Ulasan..:

YamaShita KaiTo said...

Haha~ yep...dah ramai dah yang suka solat sorang-sorang zmn nie...kekuatan jemaah dah tak dak..

apis said...

btoi2..tepat sekali..hehe

 
Copyright 2010 Dengan NafasMu