You Are Reading

0

Muhasabah

apis 22 June 2010

SELAMAT...Menuju ketetapan itu


Hampir seminggu dah birthday aku berlalu. Thanx pada member2 aku yang wish kat aku sampai inbox hanset aku penuh.. hehe. Masa cepat je berlalu, usia pun dah menganjak ke angka dua puluh dua tahun.

Aku sempat juga tanya mak aku saat aku di lahirkan, masa tu lepas asar petang 14 Jun 1988, di dalam sebuah teratak usang milik atuk dan nenek belah mak aku. Dalam suasana angin sempoi2 bahasa, pokok kelapa melambai2..hehe. Berhampiran Sungai Kelantan di Kampung Pasir Pekan. Itu dulu..keadaan dua puluh dua tahun yang lampau.


Jika nak imbaskan kembali saat muda mudi dulu hingga kini, memang sekejap je rasanya. Ketika sahabat aku ada yang sudah kehilangan kedua ibubapa tersayang ketika proses pembesaran mereka, Alhamdulillah, aku sehingga kini masih diberikan nikmat itu. Syukur pada-Mu ya Allah..

Dalam kedinginan subuh pagi itu, aku merenung..merenung apa yang aku telah lakukan sepanjang hidupku ini. Sekaligus terkenang apa yang aku telah lakukan sebelum ini dan apa yang aku harus lakukan selepas ini. Teringat kata-kata penceramah yang aku dengar semasa kuliah pagi suatu jumaat tu, katanya kita semakin hari umur semakin meningkat dan semakin hari kita semakin menghampiri saat kematian kita. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa bermuhasabah diri. Ermm, betoi2..

Lantas aku terus teringatkan pula kepada seorang tokoh yang sangat aku kagumi.. kagum dengan semangatnya, Saidina Umar Al Khattab,

"Hisablah diri kalian sebelum diri kalian dihisab dan timbanglah diri kalian sebelum ditimbang. Kerana kalian lebih mudah menghisab diri kalian hari ini daripada kelak.."

Hari yang sama ketika pulang dari site praktikal, aku lepak sambil nak tunggu azan zuhur di Masjid Telipot, tiba2 imam masjid itu membuat pengumuman mengatakan lepas solat Zuhur, minta pada semua jemaah bersama-sama solat jenazah, di fahamkan kematian itu pagi semalam.

Dengan suasana kesayuan, aku bersama jemaah lain solatkan dan doakan si mati itu. Walaupun aku sebenarnya memang tak pandai sangat bahasa arab, tapi aku serba sedikit dapat memahami maksud doa yang dibaca oleh imam itu. Cukup untuk menginsafkan kita semua apatah lagi dengan jasad yang sudah tak bernyawa terbujur kaku di depan mata. Benar, kematian itu bila2 masa je boleh datang.

"…Jika telah tiba ajal mereka, mereka tidak dapat meminta ditangguhkan sekalipun hanya sesaat, dan mereka juga tidak dapat meminta didahulukan (walaupun sesaat, jika ajalnya belum tiba)."
(Al Nahl:61)

Jika sebelumnya aku terbayang saat aku dilahirkan, kini aku terbyang pula saat aku dimatikan nanti. Bagaimanakah keadaan aku ketika itu?. Masih cukupkah bekalan aku?.. Kita semua sememangnya tidak dapat menjangkakan berapa panjang usia kita, maka ingat pada mati itu penting. Dengan ingat kepada mati, menjadikan kita selalu ingin membuat kebaikan di dunia untuk bekalan di akhirat. Aku memetik sepotong ayat dalam Quran,

"Hari orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat)"
(Al-Hasyr: 18)

Memetik kata-kata Hassan Al Basri sebagai berkata,

"Orang mukmin itu pengelola dirinya sendiri. Dia menghisab dirinya terhadap ketaatan kepada Allah. Hisab sebahagian orang dipermudahkan pada hari kiamat kerana mereka memuhasabah diri mereka di dunia dan hisab sebahagian orang dipersulitkan kerana mereka mengerjakan banyak hal tanpa muhasabah."

Maka, bermuhasabah lah!

p/s: Peringatan khusus pada diri ku sendiri yang sememangnya lemah

0 Ulasan..:

 
Copyright 2010 Dengan NafasMu