You Are Reading

0

Turki Pemimpin Baru Dunia Islam

apis 13 June 2010
TEGAS..Recep Tayyib Erdogan

Sudah lama aku tak mencoretkan sesuatu dalam blog ni..agak bersawang jugak la..hehe..pe pun thanks kepada someone from utara tu, yang asyik duk tanya bila nak update blog..hehe..bukan ape, agak busy gak la..huhu..pe pun takpe, dalam entry kali ni aku nak bawakan satu isu yang hangat diperkatakan kini..aku beranggapan isu ni bukan baru tapi dah berlarutan sejak dari dulu lagi. Penindasan dan kekejaman regim zionis Israel.

Kita semua sempat merasai bersama detik2 cemas yang dilalui oleh aktivis misi bantuan kemanusian ke Gaza tempoh hari. Macam yang kita semua maklum, kapal bantuan Mavi Marmara telah diserang oleh komando2 Israel. Akibatnya, sembilan aktivis atas kapal flotilla ni terkorban. Memang melampau betul la Israel ni!. Kesan dari kecaman masyarakat antarabangsa ni, Israel tidak lagi menyerang kapal kedua misi ini iaitu Rachel Corrie.

Nasib baik la tak ada yang terbunuh. Kapal tu ditawan dan diiring ke pelabuhan Israel. Misi untuk hantar bantuan gagal buat kali kedua tapi aku pasti ianya tidak akan tamat begitu sahaja. Difahamkan bantuan kemanusian ke Gaza yang hendak disampaikan seperti makanan, ubatan, bahan binaan dan permainan kanak2 tersadai di pelabuhan Israel begitu sahaja.
Aku tiba2 teringat satu ayat dalam kitab suci yang berbunyi,
“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka..” (Al-Baqarah : 120)
Ermm..memang betul apa yang Allah bagitahu dalam Quran tu. Memang benar!.

Disebalik peristiwa ni, aku tertarik untuk diskusikan mengenai pendekatan Turki dalam isu ini. Turki yang selama ni menjadi sahabat kamcing Amerika dan Israel, membuat kenyataan penting selepas peristiwa ni. Aku memetik kata2 tegas Perdana Menteri Turki, Recep Tayyib Erdogan seperti berikut:
“Saya tidak mahu Hamas disebut sebagai organisasi pengganas. Saya kira kini pun mereka bukan pengganas tetapi pejuang yang mempertahankan tanah air mereka”.
Malah terus menegaskan supaya Israel memohon maaf kepada Turki sebab mengakibatkan warganegaranya terbunuh. Pemimpin karismatik itu terus membidas dengan berkata,
"Apakah kami akan tetap diam atas pembunuhan sembilan orang warga kami? Apakah kami boleh menutup mata tindakan ke atas orang awam terjadi di perairan antarabangsa?.Mulai sekarang, hal seperti ni tidak boleh terus dibiarkan."
Bukan setakat membidas malah turut mengancam mereka dengan menegaskan,

"Kelakuan Israel mesti diadili, mesti dibalas dengan tanpa ada keraguan lagi. Tidak ada satu pihak luar sekalipun yang cuba untuk menguji kesabaran Turki”.
Aku secara peribadi melihat Erdogan ni sebagai pemimpin baru dunia Islam dengan prinsip tegasnya menyatakan amaran kepada Amerika agar tidak menyokong Israel. Sesuatu yang jarang dilakukan oleh pemimpin Arab dan Islam kecuali Saddam Hussein dan Ahmadinejad. Erdogan juga meminta Turki terus menghentikan latihan ketenteraan bersama dengan Israel susulan dari peristiwa tu.

Sebelum ni pun, kita ada tengok Erdogan ni keluar daripada World Economic Forum di Switzerland tahun lepas yang mana cukup mencuri tumpuan dunia. Sebelum beredar keluar daripada forum itu, Erdogan sempat mengungkapkan kepada Presiden Israel, Simon Peres sebagai pembunuh di depan batang hidung Peres sendiri.

Susulan daripada peristiwa ini, Erdogan dianggap wira sejati dan pemimpin sebenar oleh warga Turki dan dunia Islam. Popularitinya meningkat dan menyebabkan umat Islam bangkit dalam emosi yang terbakar dalam mengecam Israel termasuk di Malaysia sendiri. Pelbagai kempen, demonstrasi dan ceramah diadakan untuk membuktikan kepada Erdogan dan warga Palestin bahawa mereka tidak berkeseorangan dalam isu ini.
HANCUR ISRAEL!...Bersama adik aku di booth Bebaskan Gaza di tapak ekspo Muktamar Pas, PUTIK dekat je ngan umah aku tempoh hari

Aku sempat tengok Berita Dunia kat tv malam tu, berita itu melaporkan bendera Turki dan poster Erdogan sangat laris dijual di Palestin kerana sikap cakna pemimpin Turki ini terhadap Palestin. Begitulah pengaruh dan populariti seorang tokoh yang memperjuangkan hak2 rakyat Palestin.

Pergh kagum la dengan beliau ni, apa pun aku sebenarnya agak sukar untuk membuat konklusi mengenai ini, dalam emosi yang berapi-api bercampur rindu.. rindu.. rindu pada sebuah pendirian yang tegas daripada mulut seorang pemimpin Islam terhadap isu Palestin sejak sekian lama. Silent is golden?

0 Ulasan..:

 
Copyright 2010 Dengan NafasMu